1-Skype
Momenteel is Skype het meest populaire platform om digitaal te overleggen. Niet voor niets staat ‘skypen’ als werkwoord in de Van Dale. Bedrijven kunnen het beste gebruik maken van Skype for Business. Hieronder de voor- en nadelen van dit platform:
+ Gratis
+ Te gebruiken op Windows, macOS en mobiel
+ Mogelijkheden om bestanden te delen, te chatten en het gesprek op te nemen
+- Aantal deelnemers max. 50
- Software moet eerst worden gedownload
2-Zoom
Op de tweede plek van meest gebruikte videocommunicatie platformen staat Zoom. Een groot voordeel van dit platform is dat je met veel mensen tegelijk kunt videobellen én dat diegene die aan het woord is vergroot in beeld komt. Daar komt de naam Zoom ook vandaan. Zo blijft het ook met een grote groep overzichtelijk.
Tip: Wanneer er met grote groepen mensen ge-Zoom-t wordt vraag dan of iedereen zijn microfoon uitzet en alleen aan wanneer ze iets willen zeggen. Zo komen alleen mensen vergroot in beeld die ook echt iets zeggen. De conversatie is beperkt tot 40 minuten, tenzij je een abonnement neemt voor €13,99 per maand. Wil je meer uitleg over het gebruik van Zoom? Bekijk dan deze tutorial: https://www.youtube.com/watch?v=UTXUmoNsgg0
+ Gratis (met beperkingen)
+ Te gebruiken op Windows, macOS en mobiel
+ Geen Zoom-accounts nodig om bij een videogesprek aan te sluiten
+ Mogelijkheid om bestanden te delen, te chatten, je scherm te delen en het gesprek op te nemen
+ De persoon die aan het woord is, komt vergroot in beeld
+- Aantal deelnemers max. 100
- Videobellen in groepen is beperkt tot 40 minuten (bij de gratis versie)
3-Hangouts
Hangouts is onderdeel van Google en is vaak al geïnstalleerd op je Windows computer of Android telefoon. Ook dit platform biedt erg veel functionaliteiten.
+ Gratis tot 10 deelnemers
+ Te gebruiken op Windows, macOS en mobiel
+ Je kunt foto’s, emoticons en geanimeerde GIF’s versturen
+ Synchronisatie op meerdere apparaten
+ Videogesprekken opnemen en automatisch uploaden naar YouTube
- Je moet upgraden voor meer mogelijkheden
4-FaceTime
Deze dienst is eigenlijk het meest beperkt. FaceTime is een dienst van Apple en is dan ook alleen beschikbaar voor Apple gebruikers. Daarnaast moet je een AppleID hebben om er gebruik van te kunnen maken.
+ Gratis
+- Aantal deelnemers max. 32
- Alleen voor macOS en iPhone
- Geen andere functionaliteiten dan videobellen
5-Microsoft teams
Tussen Skype en Microsoft Teams bestaat veel overlap. Het is dan ook beide onderdeel van Microsoft. Toch is Microsoft Teams op dit moment het snelst groeiende platform voor zakelijke gebruikers. Het voordeel aan Teams is dat je per project een apart kanaal kunt aanmaken. Hierdoor krijg je alleen maar de informatie die voor jou interessant is. En doordat Teams gekoppeld is met Office 365, heb je direct toegang tot alle bestanden en notities die bij het project horen. Teams heeft inmiddels ook een 'Zoom' functie waarbij de persoon die aan het woord is centraal in beeld komt. Bij grote groepen mensen is het slim dat iedereen zijn microfoon uitzet en alleen aan wanneer je iets te zeggen hebt. Bij storende achtergrondgeluiden komt iemand die niet aan het woord is dan niet ongewenst centraal in beeld. In deze periode heeft Microsoft hun videodienst tijdelijk 6 maanden gratis gemaakt voor organisaties die een licentie voor Office 365 hebben.
+ Aparte kanalen die alleen voor jou relevant zijn
+ De kanalen bevatten de bestanden die je nodig hebt
+ Verbonden aan Office 365
+ Iedereen heeft beschikking over de laatste informatie
+ Ook voor mobiele telefoons
+ Integratie met andere (niet-Microsoft) applicaties mogelijk
+- Open voor derden
- Normaal niet gratis
6-WhatsApp
Laten we eindigen met de bekendste app van allemaal. Het is een minder bekende functie, maar ook WhatsApp heeft de mogelijkheid om te videobellen met meerdere personen. Daarnaast is de app erg gebruiksvriendelijk.
+ Audio- en videobellen
+ Bijna iedereen heeft de app op zijn of haar telefoon staan
- Videobellen is gelimiteerd tot 4 personen
- Bestandsgrootte is gelimiteerd
- Je hebt een telefoonnummer nodig. Heb je geen zakelijke telefoon? Dan kan het minder fijn zijn om aan klanten je privénummer te geven
- WhatsApp bellen is niet in elk land beschikbaar
- Geen uitlog-functie
Natuurlijk bestaan er nog talloze andere platforms zoals bijvoorbeeld: WebEx, Whereby en StarLeaf en nog vele andere. Welk platform past het beste bij jouw organisatie?